Van összefüggés az étrend és a merevedési zavar között?
Merevedési zavar

Van összefüggés az étrend és a merevedési zavar között?

Definícióját tekintve a merevedési zavar az erekciónak a „kielégítő szexuális teljesítményhez" szükséges elérésére vagy fenntartására való képtelenség. A merevedési zavar oka lehet szervi és pszichogén eredetű vagy e kettő együttesen. Az esetek 80%-ban szervi eredetű, például érrendszeri, neurogén, hormonális vagy gyógyszer által kiváltott okok állnak a háttérben. Az erektilis diszfunkciók többsége manapság a pénisz artériás beáramlásának és vénás kiáramlásának rendellenességeire visszavezethető, vaszkulogén eredetű merevedési zavar.

Megelőzhető-e a merevedési zavar?

Tudományos vizsgálatok jelentős összefüggést mutattak ki az étrend és az erekció minősége között. Az étrend többféle módon befolyásolhatja az erekciós funkciót, elsősorban vaszkulogén mechanizmusokon keresztül. A telített zsírsavakban gazdag étrend az erek károsodásához, ezáltal pedig szív- és érrendszeri betegségekhez vezet, ami miatt az érintett férfiaknál nagyobb valószínűséggel fordul elő merevedési zavar. Nem létezik olyan varázserejű étel, amely javítja az erektilis diszfunkciót. Az életmód-változtatás, valamint az egészséges és kiegyensúlyozott étrend azonban csökkenthetik a merevedési zavarok kockázatát.

A fogyás is válasz lehet

A fogyásnak a merevedési zavar kezelésében mutatott pozitív hatását vizsgálatok is megerősítették. A kutatók szerint a kalóriacsökkentéssel és fokozott mozgással elért testsúlycsökkentés túlsúlyos férfiak esetében segíthet az erektilis diszfunkció gyógyításában.

A mediterrán étrend előnyei

Úgy tűnik, hogy a  halban, olívaolajban és növényi eredetű élelmiszerekben gazdag mediterrán étrenddel javítható a merevedési funkció. Ezért a merevedési zavarban szenvedő betegeknek érdemes a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, magvakban, olívaolajban és halakban gazdag mediterrán étrendet követni, hogy lassítsa a progressziót vagy javítsa az erektilis diszfunkciót

A túlzott alkoholfogyasztás kerülendő

A rendszeres alkoholfogyasztás merevedési zavarhoz vezethet. Nagyivó vagy alkoholfüggőséggel küzdő férfiaknál nagyobb valószínűséggel fordul elő impotencia. Az erektilis diszfunkcióban szenvedő férfiak kezelésénél az életmódváltást kell támpillérnek kijelölni.  Az átlagos testtömegindex-tartományba (BMI) eső, normál testsúlyú pácienseknek elsősorban növényi alapú, mediterrán típusú étrendet kellene követniük. A magas BMI-jű, túlsúlyos és elhízott férfiak esetében olyan kiegyensúlyozott, csökkentett kalóriatartalmú étrend javasolt, amely nagy mennyiségben tartalmaz halat, dióféléket, gyümölcsöt és zöldséget. Ezenkívül a jobb erekció és a kielégítőbb szexuális élet érdekében az alkoholfogyasztás mérséklését is érdemes megfontolni. Egy dietetikussal való konzultáció is hasznos a beteg számára.

HFTHQ 21-11
ESSM
Content written by ESSM View all ESSM contents
Irodalmi hivatkozások

Yafi FA, Jenkins L, Albersen M, Corona G, Isidori AM, Goldfarb S, Maggi M, Nelson CJ, Parish S, Salonia A, Tan R, Mulhall JP, Hellstrom WJ. Erectile dysfunction. Nat Rev Dis Primers. 2016 Feb 4;2:16003. 

NIH Consensus Conference. Impotence. NIH Consensus Development Panel on Impotence. JAMA 1993;270:83–90.

Shamloul R, Ghanem H. Erectile dysfunction. Lancet Lond Engl 2013;381:153–65.      

Wing RR, Rosen RC, Fava JL, et al. Effects of weight loss intervention on erectile function in older men with type 2 diabetes in the Look AHEAD trial. J Sex Med 2010;7:156–65.     

Ostfeld RJ, Allen KE, Aspry K, et al. Vasculogenic Erectile Dysfunction: The Impact of Diet and Lifestyle. Am J Med 2021;134:310–6.      

Wang F, Dai S, Wang M, Morrison H. Erectile dysfunction and fruit/vegetable consumption among diabetic Canadian men. Urology 2013;82:1330–5.      

Wang X-M, Bai Y-J, Yang Y-B, et al Alcohol intake and risk of erectile dysfunction: a dose-response meta-analysis of observational studies. Int J Impot Res 2018;30:342–51.    

Ez is érdekelheti

A párkapcsolatok idilli megjelenítése a közösségi médiában
Hírek
Beszéljünk a szexről!

A párkapcsolatok idilli megjelenítése a közösségi médiában

Az interaktív technológia problémát okozhat a kapcsolati határok meghúzásánál, mert az exek/új potenciális partnerek, a csetszobák, a virtuális szex és a pornográfia folyamatosan elérhető. Akik túl sok időt töltenek a közösségimédia-oldalakon, féltékenységet, irigységet, gyanakvást, kémkedési vágyat és hűtlenséget ébreszthetnek a partnerükben.

Kontrollálható a korai magömlés?
Hírek
Korai magömlés

Kontrollálható a korai magömlés?

Az ejaculatio praecox (PE), más néven korai magömlést idő előtti csúcspontként, gyors magömlésként vagy nem kontrollálható ejakulációként definiáljuk, amely személyes szorongást okoz, és amit a páciens nem képes befolyásolni. Mennyire gyakori a korai magömlés?

Erektilis diszfunkció: mi ez és hogyan kell kezelni
Hírek
Merevedési zavar

Erektilis diszfunkció: mi ez és hogyan kell kezelni

Meghatározását tekintve az impotenciaként is ismert erektilis diszfunkció (ED) a kielégítő szexuális együttléthez elegendő erekció elérésére vagy fenntartására való képtelenség. Nagy epidemiológiai kutatások azt támasztják alá, hogy a férfi populáció akár 50%-a is érintett lehet élete során az erektilis diszfunkció (ED) problémájával. Az erektilis diszfunkció számokban