A mikrobiom szerepe a merevedési zavarokban
Merevedési zavar

A mikrobiom szerepe a merevedési zavarokban

Az emberi bél mikrobiomja

Az emberi bélrendszerben mikroorganizmusok összetett és dinamikus populációja él, amely bélmikrobiom néven is ismert. Ez minden embernél egyedi, mint egy ujjlenyomat, és meghatározó szerepet játszik az anyagcserében, a bélnyálkahártya-gát épségének fenntartásában, az immunrendszer modulációjában, az agyi aktivitás szabályozásában és a kórokozók elleni védekezésben. Felnőtteknél a mikrobiomot három baktériumfaj uralja: Firmicutes, a Bacteroidetes és az Actinobacteria törzs.

A bél mikrobiomját több tényező is módosíthatja, többek között a gazdaszervezet genetikai adottságai, az étrend, az életkor és egy antibiotikum-terápia. A bélbaktériumok összetételének megváltozását, az úgynevezett diszbiózist, számos gyulladásos betegséggel, anyagcserezavarral, fertőzéssel hozták már összefüggésbe, és úgy tűnik, hogy a rák kialakulásával is összefügg, még a gyomor-bél traktuson kívül is.

 

A diszbiózis és a szexuális diszfunkció közötti kapcsolat

Az elmúlt években reflektorfénybe kerültek a diszbiózis és a szexuális diszfunkció közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok. A feltevések szerint a bélmikrobiom károsodása képes megzavarni az endokrinrendszert (a hormontermelést végző szervek és mirigyek rendszerét) és befolyásolja a nemi hormonok egy csoportjának, az úgynevezett androgéneknek a szintjét,  amivel gyulladást vált ki, valamint elősegíti a szív- és érrendszeri, illetve az anyagcsere-betegségek kialakulását.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat a mikrobiom összetételének különbségeit vizsgálta és összehasonlította a merevedési zavarban szenvedő férfiak és a normális szexuális funkcióval rendelkező egészséges férfiak mikrobiomját. A kutatók megállapították, hogy  a bél mikrobiális flórája a merevedési zavarban szenvedő betegeknél jóval kevésbé változatos, mint az egészséges csoporté. Ezenkívül különbségeket észleltek a mikrobiom összetételében is: egyes baktériumfajok gyakrabban fordultak elő, mások pedig hiányoztak a merevedési zavarban szenvedő betegeknél. Érdekes módon a vizsgálatba bevont, merevedési zavarral küzdő férfiaknál nem voltak jelen a szexuális diszfunkció olyan kockázati tényezői, mint például anyagcsere- vagy a szív- és érrendszeri betegségek, hormonproblémák vagy szervi rendellenességek, tehát a bélmikrobiom módosulása a szexuális diszfunkció független kockázati tényezője lehet. Ez a tanulmány új terápiás lehetőségek előtt nyitja meg az utat a merevedési zavarok kezelésében.

 

7 tudományosan megalapozott mód a bélmikrobiom javításához

A bélmikrobiom egészségéről számos egyszerű módon lehet gondoskodni:

  • egészséges táplálkozás
  • fogyás
  • stresszcsökkentés
  • a pihenésre szánt órák számának növelése
  • a fizikai aktivitás növelése
  • az antibiotikum-fogyasztás csökkentése
  • probiotikumok használata

A mikrobiális flóra egyensúlyának helyreállítása hatékony stratégiát jelenthet a merevedési zavarok kezelésére, de mindenekelőtt megelőzésére.

 

Davide Arcaniolo - Urológiai osztály, Nő-, Gyermek-, Általános és Speciális Sebészeti Klinika, Campania „Luigi Vanvitelli" Egyetem, Nápoly, Olaszország

HFTHQ 22-10
ESSM
Content written by ESSM View all ESSM contents
Irodalmi hivatkozások

Thursby E, Juge N. Introduction to the human gut microbiota. Biochem J. 2017 May 16;474(11):1823-1836

Kaijian Hou, Zhuo-Xun Wu, Xuan-Yu Chen, Jing-Quan Wang, Dongya Zhang, Chuanxing Xiao, Dan Zhu, Jagadish B. Koya, Liuya Wei, Jilin Li, Zhe-Sheng Chen. Microbiota in health and diseases. Signal Transduct Target Ther. 2022; 7: 135

Okamoto T, Hatakeyama S, Imai A, Yamamoto H, Yoneyama T, Mori K, Yoneyama T, Hashimoto Y, Nakaji S, Ohyama C. The association between gut microbiome and erectile dysfunction: a community-based cross-sectional study in Japan. Int Urol Nephrol. 2020 Aug;52(8):1421-1428

Geng Q, Chen S, Sun Y, Zhao Y, Li Z, Wang F, Yu G, Yan X, Zhang J. Correlation between gut microbiota diversity and psychogenic erectile dysfunction. Transl Androl Urol. 2021 Dec;10(12):4412-4421

Ez is érdekelheti

Az okostelefonok és a közösségi média: Kapcsolatgyilkosok?
Hírek
Beszéljünk a szexről!

Az okostelefonok és a közösségi média: Kapcsolatgyilkosok?

Az interaktív technológiák (pl. az okostelefonok, az internet, a közösségi oldalak) a mindennapi élet szerves részévé váltak. A másokkal való állandó kapcsolattartás - e-mailen, közösségi oldalakon vagy azonnali üzenetek formájában - az új társadalmi norma, a többségünk folyamatosan e-maileket küld és néz útközben, illetve több közösségi platformot is beépített a mindennapjaiba. A  platformokon átívelő különböző alkalmazások fokozottan függővé tettek minket a mobileszközeinktől, és ezek a társadalmi életünkbe, valamint  a párkapcsolatainkba is behatolnak.

Az interaktív technológia pozitív hatásai a kapcsolatokra
Hírek
Beszéljünk a szexről!

Az interaktív technológia pozitív hatásai a kapcsolatokra

Az interaktív technológia használatáról és kapcsolatokra gyakorolt hatásairól (például okostelefonok, internet, közösségi oldalak) szóló viták jó részét implicit vagy explicit negatív hiedelmek alakítják. Bár fontos elismerni a lehetséges kockázatokat, kerülnünk kell azt az üzenetet, hogy a technológia csak káros a kapcsolatokra  és hangsúlyoznunk kell az interaktív technológia pozitív lehetőségeit a partnerünk iránti érzelmi kötelék elmélyítésére.

A hagyományos szex alternatívái
Hírek
Beszéljünk a szexről!

A hagyományos szex alternatívái

A szex szó hallatán az emberek többnyire a közösülésre gondolnak. Könnyű beleragadni abba a gondolkodásmódba, hogy a szex egy cselekvéssor, ami előjátékból, behatolásból és orgazmusból áll. De a szexuális örömöknek számtalan egyéb módja is létezik. Sok embernek vannak olyan vágyai és igényei, amelyek túlmutatnak a hagyományos aktuson. A párok néha merevnek érzik a szexuális repertoárt és az intimitás korlátjaként élik meg. Emellett számos körülmény lehet, melyek miatt a behatolás nem opció a partnerek számára.