Erektilis diszfunkció: mi ez és hogyan kell kezelni
Merevedési zavar

Erektilis diszfunkció: mi ez és hogyan kell kezelni

Meghatározását tekintve az impotenciaként is ismert erektilis diszfunkció (ED) a kielégítő szexuális együttléthez elegendő erekció elérésére vagy fenntartására való képtelenség. Nagy epidemiológiai kutatások azt támasztják alá, hogy a férfi populáció akár 50%-a is érintett lehet élete során az erektilis diszfunkció (ED) problémájával.

Az erektilis diszfunkció számokban

Az ED gyakrabban fordul elő 60 év feletti férfiaknál, bár fiatalabb korban sem ritka. Sőt: kimutatták, hogy az erektilis diszfunkcióban szenvedő betegek között körülbelül minden negyedik 40 évnél fiatalabb. A fiatalabb férfiaknál a tünetek általában fokozatosan jelentkeznek alacsony vagy normális libidó mellett. Ezt a korosztályt vizsgálva egy amerikai kutatás összefüggést mutatott ki az ED és a párkapcsolati állapot, illetve a mentális egészség között. Például a házas/partnerkapcsolatban élő férfiaknál 65%-kal alacsonyabb volt az ED esélye az egyedülálló férfiakhoz képest. Továbbá antidepresszáns-szedés esetén a közepes vagy súlyos merevedési zavar esélye több mint háromszorosára nő.

Melyek az ED okai?

Az erektilis diszfunkció okai két fő csoportba sorolhatók: szervi vagy pszichogén.
Az ED-t okozó szervi ok lehet:

  • a pénisz érhálózatának károsodása cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, elhízás és dohányzás miatt,
  • az erekcióért felelős idegek károsodása,  amely jellemzően onkológiai kezelés, például prosztatarák miatti műtét után következik be,
  • hormonális változások,  beleértve az alacsony tesztoszteronszintet.

Ezek gyakrabban fordulnak elő idősebb korban, és jellemzően  társbetegségekben is szenvedő pácienseknél jelentkeznek. Másrészt a pszichogén okokra visszavezethető ED esetén jellemzően hiányoznak a biológiai elváltozások, és a pszichológiai problémák, köztük a szorongás és a depresszió, általában fiatal betegeknél figyelhető meg

Az ED orvosi és pszichológiai megközelítése

Bár sok férfi kényelmetlenül érzi magát, ha beszélnie kell róla, az erektilis diszfunkció nagyon gyakori, ám gyógyítható rendellenesség, amelynek kezelésére ma már számos terápiás lehetőség és stratégia érhető el. Megbeszélheti orvosával a lehetséges ED-kezeléseket, hogy megtalálja az Ön számára legjobb stratégiát. Az ED-kezelés első lépése általában egy alapos klinikai vizsgálat a potenciális kockázati tényezők és az impotenciával kapcsolatos egészségügyi állapotok azonosítása érdekében. Ezután a kezelést a beteg klinikai jellemzőinek megfelelően kell kialakítani. Az első vonalbeli kezelés általában olyan szájon át szedhető gyógyszereken alapul, amelyek lehetővé teszik a kielégítő szexuális együttléthez elegendő erekció elérését. Ha ez a kezelés sikertelen, más terápiákat is meg lehet próbálni. Ilyen például az alacsony intenzitású lökéshullám-terápia, amely a pénisz érrendszeri károsodása esetén javasolt. Súlyosabb esetekben a sebészeti beavatkozást is érdemes fontolóra venni. Ezenkívül a pszichogén okokra visszavezethető ED-ben szenvedő fiatal betegeknél előnyös lehet a pszichoterápia és az orvosi kezelés kombinációja. Összefoglalva: fontos, hogy nyíltan beszéljen orvosával az ED-vel kapcsolatos problémáiról, nemcsak a kiváltó ok tisztázása, de annak  érdekében is, hogy megtalálják a legjobb megközelítést az ED leküzdésére.

 

Paolo Capogrosso MD1,  Andrea Salonia MD2, PhD, Federico Dehò MD1
1 Urológiai Osztály, Circolo & Fondazione Macchi Kórház, Insubria Egyetem, Varese, Olaszország
2 Urológiai Osztály, Urológiai Kutatóintézet, San Raffaele Kórház,Vita-Salute San Raffaele Egyetem, Milánó, Olaszország

HFTHQ 21-16
ESSM
Content written by ESSM View all ESSM contents
Irodalmi hivatkozások

NIH, C.D.P.o.I. NIH Consensus Conference. Impotence. JAMA, 1993. 270: 83.

Capogrosso, P., et al. One patient out of four with newly diagnosed erectile dysfunction is a young man--worrisome picture from the everyday clinical practice. J Sex Med, 2013. 10: 1833.

Feldman, H.A., et al. Impotence and its medical and psychosocial correlates: results of the Massachusetts Male Aging Study. J Urol, 1994. 151: 54.

Salonia A, et al. European Association of Urology (EAU) Guidelines on Sexual and Reproductive Health 2021

Pozzi E. et al. Clinical Profile of Young Patients with Erectile Dysfunction: Preliminary Findings of a Real-life Cross-sectional Study Eur Urol Focus 2020 Jan 15;6(1):184-189.

 

Nguyen HMT, et al. Erectile Dysfunction in Young Men-A Review of the Prevalence and Risk Factors. Sex Med Rev. 2017 Oct;5(4):508-520.

Calzo JP, et al. Erectile Dysfunction in a Sample of Sexually Active Young Adult Men from a U.S. Cohort: Demographic, Metabolic and Mental Health Correlates. J Urol. 2021 Feb;205(2):539-544.

Colson MH, Cuzin B, Faix A, et al.Current epidemiology of erectile dysfunction, an update.Sexologies 2018;27(1):e7-e13 

Ez is érdekelheti

ESSM:
Hírek
Beszéljünk a szexről!

ESSM: "A szexuális egészséggel kapcsolatos témákról szóló magas színvonalú tájékoztatás nagyon fontos”

A European Society for Sexual Medicine (ESSM) (Európai Szexuális Medicina Társaság) a szexuális egészséggel foglalkozó multidiszciplináris pán-európai szervezet.

Ne legyen félénk, a párterápia megmentheti a kapcsolatát
Hírek
Beszéljünk a szexről!

Ne legyen félénk, a párterápia megmentheti a kapcsolatát

A szex, a romantika és a kapcsolatok kéz a kézben járnak, és az egészségünk szerves részét képezik. 

Péniszátültetés: végre, egy hatékony lehetőség
Hírek
Beszéljünk a szexről!

Péniszátültetés: végre, egy hatékony lehetőség

A Cape Town-ból, Dél-Afrikából származó urológus csoport a közelmúltban publikált egy esetet a neves...