A COVID-19 okozta egyik legnagyobb kihívás: a merevedési zavar
Merevedési zavar

A COVID-19 okozta egyik legnagyobb kihívás: a merevedési zavar

Már majdnem két éve, hogy a világ a SARS-CoV-2 vírus terjedése miatt a koronavírus-járványtól szenved. A védőintézkedések, és köztük a védőoltások ellenére a fertőzöttek száma továbbra is magas. Bár a COVID-19 legkatasztrofálisabb következménye a halál, számos más egészségügyi problémát és mellékhatást is okozhat, beleértve a merevedési zavarokat.

 

Miért fokozza a COVID-19 a merevedési zavar kockázatát?  Erre a válasz az endothel diszfunkció lehet.

A normális merevedéshez az érrendszeri, idegi, hormonális és pszichológiai rendszerek zökkenőmentes kölcsönhatására van szükség. Ha ezen rendszerek bármelyikében probléma merül fel, az kihathat a merevedésre. Vizsgáljuk meg ezeket a rendszereket egyenként a COVID-19 szempontjából. Az ma már jól dokumentált, hogy a COVID-19 sejtekbe való bejutása nagymértékben függ az angiotenzin-konvertáló enzim-2 (ACE-2) jelenlététől. Az ACE-2 gén jelentősége az endothel sejteken keresztül fejeződik ki, ami arra utal, hogy a COVID-19 endothel diszfunkciót okozhat. Az endothel diszfunkció megzavarja a pénisz vérellátását, így megnehezíti az erekció elérését vagy megtartását. Mivel a merevedés egyik legfontosabb feltétele az endothel sejtek normális működése, ez a mechanizmus valószínűleg megmagyarázza, hogy a COVID-19 fertőzés miért válthat ki merevedési zavart. Egy vizsgálatban a vírussal fertőzött férfiaknál körülbelül 5-ször nagyobb valószínűséggel alakult ki merevedési zavar.1,2

A herék a SARS-CoV-2 egyik célpontja

A tesztoszteron egy olyan hormon, amelyet a férfiak heréjében található Leydig-sejtek termelnek. Serkenti a férfiak szexuális vágyát, és fontos szerepet játszik a normál erekcióban. Felnőtt férfiaknál a Leydig-sejtek is expresszálják az ACE-2-t, ami azt jelenti, hogy a Leydig-sejtek jelentik az átjárót a SARS-CoV-2 vírusnak a herékbe. A COVID-19 tehát herekárosodást és diszfunkciót (csökkent tesztoszteronszintet) okozhat. Emellett több vizsgálat is pozitív korrelációt mutatott ki az alacsonyabb tesztoszteronszint és a rossz COVID-19-prognózis között3-6 Az alacsonyabb tesztoszteronszint pedig tudvalevőleg erekciós zavarokat okozhat7.

 

A lezárások fokozott pszichológiai terhelést jelentenek

Manapság a merevedési zavarok fő okainak általában a pszichológiai tényezőket tekintik. A merevedési zavar leggyakoribb pszichológiai okai közé tartozik a stressz, a szorongás és a depresszió. A COVID-19 világszintű terjedésével a kormányoknak olyan intézkedéseket kellett hozniuk, mint a társadalmi elszigetelés, a lezárások és a kijárási tilalom. Néhány országban a hatóságok még a járvány idején ajánlott biztonságos szexről is útmutatást adtak ki a lakosság számára. A vírus miatti intézkedések negatív pszichológiai hatásokat váltottak ki, köztük szorongást és depressziót. Ezek következményeként a férfiak szexuális élete is megváltozott, és gyakoribbá váltak a merevedési zavarok, amint azt számos tanulmány kimutatta8-10.

A merevedési zavar a szisztémás keringés egészségének kifejeződése is.

Napjainkban a merevedési zavarokat az endothel diszfunkció miatt a kardiovaszkuláris betegségek korai előrejelzőjének tekintik. A merevedési zavar és a COVID-19 közötti kapcsolat a két betegség közös kockázati tényezőiből eredeztethető. Érdekes módon a merevedési zavar és a COVID-19 súlyossága és előfordulási gyakorisága hangsúlyosabb a cukorbeteg, elhízott, magas vérnyomásban, ill. szív- és érrendszeri betegségben szenvedő férfiak körében. A COVID-19 komolyan súlyosbíthatja a szív- és érrendszeri betegségeket; ezért tovább növeli a merevedési zavar kockázatát11.

 

Honnan lehet tudni, hogy a koronavírus-fertőzésből történő felépülés után az értékek az egészséges tartományban vannak??

A merevedési zavar lehet a COVID-19 rövid vagy hosszú távú mellékhatása. Ha merevedési zavart tapasztal, különösen egy koronavírus-fertőzés után, forduljon az orvosához. Ha a vizsgálatokat követően kapott eredmények továbbra sem egyértelműek, Ön beutalót kaphat  az urulógushoz. Az urulógus további vizsgálatokat kérhet, például vérvizsgálatokat és Doppler ultrahangot, hogy kiderítse a merevedési zavar okát, és kidolgozza a kezelési tervet. Bár tudományosan még nem alátámasztott,  sok szakértő a COVID-19 elleni védőoltást javasolja a merevedési zavarok kockázatának minimalizálása érdekében.

 

Murat Gül, MD, FEBU
Department of Urology, Selcuk University School of Medicine, Konya, Turkey

HFTHQ 21-19
ESSM
Content written by ESSM View all ESSM contents
Irodalmi hivatkozások

Sansone A, Mollaioli D, Ciocca G, Colonnello E, Limoncin E, Balercia G, Jannini EA. "Mask up to keep it up": Preliminary evidence of the association between erectile dysfunction and COVID-19. Andrology. 2021 Mar 20:10.1111/andr.13003. doi: 10.1111/andr.13003. Epub ahead of print. PMID: 33742540; PMCID: PMC8250520.

Kresch E, Achua J, Saltzman R, Khodamoradi K, Arora H, Ibrahim E, Kryvenko ON, Almeida VW, Firdaus F, Hare JM, Ramasamy R. COVID-19 Endothelial Dysfunction Can Cause Erectile Dysfunction: Histopathological, Immunohistochemical, and Ultrastructural Study of the Human Penis. World J Mens Health. 2021 Jul;39(3):466-469. doi: 10.5534/wjmh.210055. Epub 2021 May 7. PMID: 33988001; PMCID: PMC8255400.

Ma L, Xie W, Li D, Shi L, Ye G, Mao Y et al. Evaluation of sex-related hormones and semen characteristics in reproductive-aged male COVID-19 patients. Journal of medical virology 2021; 93(1): 456-462.

Rastrelli G, Di Stasi V, Inglese F, Beccaria M, Garuti M, Di Costanzo D et al. Low testosterone levels predict clinical adverse outcomes in SARS-CoV-2 pneumonia patients. Andrology 2021; 9(1): 88-98.

Çayan S, Uğuz M, Saylam B, Akbay E. Effect of serum total testosterone and its relationship with other laboratory parameters on the prognosis of coronavirus disease 2019 (COVID-19) in SARS-CoV-2 infected male patients: a cohort study. Aging Male 2020; 23(5): 1493-1503.

Kadihasanoglu M, Aktas S, Yardimci E, Aral H, Kadioglu A. SARS-CoV-2 Pneumonia Affects Male Reproductive Hormone Levels: A Prospective, Cohort Study. J Sex Med 2021; 18(2): 256-264.

Wang Z, Xu X. scRNA-seq Profiling of Human Testes Reveals the Presence of the ACE2 Receptor, A Target for SARS-CoV-2 Infection in Spermatogonia, Leydig and Sertoli Cells. Cells. 2020 Apr 9;9(4):920. doi: 10.3390/cells9040920. PMID: 32283711; PMCID: PMC7226809

Cocci A, Giunti D, Tonioni C, Cacciamani G, Tellini R, Polloni G, et al. Love at the time of the Covid-19 pandemic: preliminary results of an online survey conducted during the quarantine in Italy. Int J Impot Res. 2020;32:556–7

Malik J, Younus F, Iftikhar I, Usman M. Love in the time of COVID-19: a scoping review on male sexual health. Journal of community hospital internal medicine perspectives 2021; 11(4): 496-500.

Fang D, Peng J, Liao S, Tang Y, Cui W, Yuan Y et al. An Online Questionnaire Survey on the Sexual Life and Sexual Function of Chinese Adult Men During the Coronavirus Disease 2019 Epidemic. Sex Med 2021; 9(1): 100293.

Sansone A, Mollaioli D, Ciocca G, Limoncin E, Colonnello E, Vena W, Jannini EA. Addressing male sexual and reproductive health in the wake of COVID-19 outbreak. J Endocrinol Invest. 2021 Feb;44(2):223-231. doi: 10.1007/s40618-020-01350-1. Epub 2020 Jul 13. PMID: 32661947; PMCID: PMC7355084.

Ez is érdekelheti

A párkapcsolatok idilli megjelenítése a közösségi médiában
Hírek
Beszéljünk a szexről!

A párkapcsolatok idilli megjelenítése a közösségi médiában

Az interaktív technológia problémát okozhat a kapcsolati határok meghúzásánál, mert az exek/új potenciális partnerek, a csetszobák, a virtuális szex és a pornográfia folyamatosan elérhető. Akik túl sok időt töltenek a közösségimédia-oldalakon, féltékenységet, irigységet, gyanakvást, kémkedési vágyat és hűtlenséget ébreszthetnek a partnerükben.

Van összefüggés az étrend és a merevedési zavar között?
Hírek
Merevedési zavar

Van összefüggés az étrend és a merevedési zavar között?

Definícióját tekintve a merevedési zavar az erekciónak a „kielégítő szexuális teljesítményhez" szükséges elérésére vagy fenntartására való képtelenség. A merevedési zavar oka lehet szervi és pszichogén eredetű vagy e kettő együttesen. Az esetek 80%-ban szervi eredetű, például érrendszeri, neurogén, hormonális vagy gyógyszer által kiváltott okok állnak a háttérben. Az erektilis diszfunkciók többsége manapság a pénisz artériás beáramlásának és vénás kiáramlásának rendellenességeire visszavezethető, vaszkulogén eredetű merevedési zavar.

Kontrollálható a korai magömlés?
Hírek
Korai magömlés

Kontrollálható a korai magömlés?

Az ejaculatio praecox (PE), más néven korai magömlést idő előtti csúcspontként, gyors magömlésként vagy nem kontrollálható ejakulációként definiáljuk, amely személyes szorongást okoz, és amit a páciens nem képes befolyásolni. Mennyire gyakori a korai magömlés?