A korai magömlés és a párkapcsolat: a férfiak és a nők nézőpontjából
Korai magömlés

A korai magömlés és a párkapcsolat: a férfiak és a nők nézőpontjából

A korai magömlés olyan stresszhelyzet, amikor a férfi ejakulációja gyorsabban megtörténik mint ahogyan azt ő (vagy a partnere) szeretné. A korai magömlésnek különféle pszichológiai hatása lehet mind a férfira, mind pedig a partnerre. A korai magömléssel küzdő férfiak zöme szorongást, szégyenérzetet, depressziót, dühöt és bűntudatot érezhet, míg partnereik csalódottak és elégedetlenek lehetnek, és a szexuális kapcsolatukat frusztrálónak érezhetik. A korai magömlés tehát jelentősen és negatívan befolyásolja a kapcsolatokat.  

 

A korai magömléssel küzdő pár kezelése

Bár számos orvosi vagy pszichológiai lehetőség létezik a korai magömlés kezelésére, a legtöbb beteg a probléma érzékenysége miatt vonakodik szakemberhez fordulni A pároknak azonban nem szabad kerülniük a szexuális problémáik megbeszélését az orvossal, mert a kezeléssel javíthatnak a szexuális életükön. Az orvosok pszichoterápiát és/vagy gyógyszeres kezelést ajánlhatnak a korai magömlés kezelésére.

  • Néha már egy egyszerű, az ejakuláció működését és az orgazmust ismertető szexuális felvilágosítás is elegendő lehet a párok szexuális életére gyakorolt káros hatás felszámolásához.
  • Súlyosabb esetekben azonban a korai magömlésben szenvedő férfinak orvosi kezelésre lehet szüksége az ejakuláció késleltetése és a magömlés feletti kontroll javítása érdekében. A korai magömlés kezelésére az orvosok általában helyi érzéstelenítőket és rövid hatású SSRI-kezelést használnak. 

A korai magömlés különböző típusú terápiákkal kezelhető, és a pároknak segítséget kell kérniük az orvosuktól, hogy jobban megértsék a helyzetet és javíthassanak a szexuális életükön.

 

Berk Hazır, MD
Ege Can Serefoglu, MD, FECSM, Biruni University School of Medicine, Istanbul

HFTHQ 21-18
ESSM
Content written by ESSM View all ESSM contents
Irodalmi hivatkozások

Saitz TR, Serefoglu EC. Advances in understanding and treating premature ejaculation. Nat Rev Urol. 2015 Nov;12(11):629-40.

Salonia A BC, et al. EAU Guidelines on Sexual and Reproductive Health: EAU Guidelines Office; 2021.

Ez is érdekelheti

Van összefüggés az étrend és a merevedési zavar között?
Hírek
Merevedési zavar

Van összefüggés az étrend és a merevedési zavar között?

Definícióját tekintve a merevedési zavar az erekciónak a „kielégítő szexuális teljesítményhez" szükséges elérésére vagy fenntartására való képtelenség. A merevedési zavar oka lehet szervi és pszichogén eredetű vagy e kettő együttesen. Az esetek 80%-ban szervi eredetű, például érrendszeri, neurogén, hormonális vagy gyógyszer által kiváltott okok állnak a háttérben. Az erektilis diszfunkciók többsége manapság a pénisz artériás beáramlásának és vénás kiáramlásának rendellenességeire visszavezethető, vaszkulogén eredetű merevedési zavar.

Kontrollálható a korai magömlés?
Hírek
Korai magömlés

Kontrollálható a korai magömlés?

Az ejaculatio praecox (PE), más néven korai magömlést idő előtti csúcspontként, gyors magömlésként vagy nem kontrollálható ejakulációként definiáljuk, amely személyes szorongást okoz, és amit a páciens nem képes befolyásolni. Mennyire gyakori a korai magömlés?

Erektilis diszfunkció: mi ez és hogyan kell kezelni
Hírek
Merevedési zavar

Erektilis diszfunkció: mi ez és hogyan kell kezelni

Meghatározását tekintve az impotenciaként is ismert erektilis diszfunkció (ED) a kielégítő szexuális együttléthez elegendő erekció elérésére vagy fenntartására való képtelenség. Nagy epidemiológiai kutatások azt támasztják alá, hogy a férfi populáció akár 50%-a is érintett lehet élete során az erektilis diszfunkció (ED) problémájával. Az erektilis diszfunkció számokban