Kontrollálható a korai magömlés?
Korai magömlés

Kontrollálható a korai magömlés?

Az ejaculatio praecox (PE), más néven korai magömlést idő előtti csúcspontként, gyors magömlésként vagy nem kontrollálható ejakulációként definiáljuk, amely személyes szorongást okoz, és amit a páciens nem képes befolyásolni.

Mennyire gyakori a korai magömlés?

A PE a leggyakoribb szexuális panasz, előfordulása világszerte körülbelül 30%. Fontos azonban rámutatni, hogy a „korai" magömlés általánosan elfogadott definíciójának hiánya miatt a bejelentett előfordulási gyakoriságot nehéz értelmezni.

Mi okozza a korai magömlést?

A múltban a PE-t fiziológiai és érzelmi rendellenességnek tekintették. Manapság azonban széles körben ismert, hogy kialakulásában több tényező is szerepet játszik: genetika, bűntudat, félelem, teljesítménykényszer okozta szorongás, prosztata- vagy húgycsőgyulladás és/vagy -fertőzés, de összefügghet alkoholfogyasztással, illetve szerhasználattal is.

Hogyan lehet leküzdeni a korai magömlést?

Bár sok férfi kényelmetlenül érzi magát, ha beszélnie kell róla, a PE nagyon gyakori, ám gyógyítható rendellenesség, amelynek kezelésére ma már számos terápiás lehetőség és stratégia érhető el. Az első és leghatékonyabb megközelítés a viselkedésterápia, illetve a szorongás és az érzelmi gátak feloldására irányuló kezelés. A viselkedésterápiás technikák között megemlítendő:

  • a Seman-féle „stop-start” módszer, és
  • a Master és Johnson által leírt, úgynevezett „szorító” módszer technika, amely a pénisz végének óvatos, az ingerlés ismételt megkezdése előtt körülbelül 30 másodpercig tartó összenyomásából áll.

Ezenkívül van néhány trükk is, amelyet a PE-ben szenvedők alkalmazhatnak, mielőtt orvoshoz fordulnak. Ilyenek például:

  • Maszturbálás néhány órával a szexuális együttlét előtt;
  • Vastag vagy zsibbasztó hatású gyógyszert tartalmazó óvszer használata;
  • Szünetek tartása és nem erotikus dolgokra való összpontosítás.

Ezenkívül az egyéni és a párterápia is segíthet abban, hogy csökkenjen a szexuális teljesítménykényszer okozta szorongás. Emellett a medencefenék izmainak összehúzásából és ellazításából álló gátizom gyakorlatok hozzájárulnak a gátizmok megerősítéséhez és az ejakulációs reflex feletti kontroll kialakításához.

Kezelési lehetőségek

Bár nem életveszélyes, de a PE egy életminőséget rontó probléma, amely a partnerrel való kapcsolatra is hatással lehet. Jó hír viszont, hogy ma már számos hatékony kezelés érhető el. A fent említett javaslatokon kívül a kezelőorvosával átbeszélheti a PE lehetséges orvosi kezeléseit. Ha a korai magömlést valamilyen fizikai állapot okozza, fontos az alapprobléma kezelése; a háziorvosa megfelelő terápiát tud javasolni az Ön problémájára. Ha a PE pszichológiai okra vezethető vissza, az nagyobb kihívást jelenthet, de a legtöbb férfi, aki betartja az orvosi előírásokat, megoldást talál a problémára. Összefoglalva: fontos, hogy beszéljen az orvosával és tisztázza a kiváltó okot, mert így megtalálhatja a legjobb stratégiát a korai magömlés leküzdésére.

Prof. Giorgio I. Russo, MD, PhD
Associate Professor in Urology
University of Catania

HFTHQ 21-12
ESSM
Content written by ESSM View all ESSM contents
Irodalmi hivatkozások

Carson, C. & Gunn, K. Premature ejaculation: definition and prevalence. Int. J. Impot. Res. 18, S5–S13 (2006).

Jannini, E. A. et al. Premature ejaculation: old story, new insights. Fertil. Steril. 104, 1061–1073 (2015).

Serefoglu, E. C., Saitz, T. R., Trost, L. & Hellstrom, W. J. G. Premature ejaculation: do we have effective therapy? Transl. Androl. Urol. 2, 45–53 (2013).

Cooper, K., Martyn-St James, M., Kaltenthaler, E., Dickinson, K. & Cantrell, A. Interventions to treat premature ejaculation: a systematic review short report. Health Technol. Assess. (Rockv). 19, 1–180 (2015).

Ez is érdekelheti

A korai magömlés és a párkapcsolat: a férfiak és a nők nézőpontjából
Hírek
Korai magömlés

A korai magömlés és a párkapcsolat: a férfiak és a nők nézőpontjából

A korai magömlés olyan stresszhelyzet, amikor a férfi ejakulációja gyorsabban megtörténik mint ahogyan azt ő (vagy a partnere) szeretné. A korai magömlésnek különféle pszichológiai hatása lehet mind a férfira, mind pedig a partnerre. A korai magömléssel küzdő férfiak zöme szorongást, szégyenérzetet, depressziót, dühöt és bűntudatot érezhet, míg partnereik csalódottak és elégedetlenek lehetnek, és a szexuális kapcsolatukat frusztrálónak érezhetik. A korai magömlés tehát jelentősen és negatívan befolyásolja a kapcsolatokat.    

A COVID-19 okozta egyik legnagyobb kihívás: a merevedési zavar
Hírek
Merevedési zavar

A COVID-19 okozta egyik legnagyobb kihívás: a merevedési zavar

Már majdnem két éve, hogy a világ a SARS-CoV-2 vírus terjedése miatt a koronavírus-járványtól szenved. A védőintézkedések, és köztük a védőoltások ellenére a fertőzöttek száma továbbra is magas. Bár a COVID-19 legkatasztrofálisabb következménye a halál, számos más egészségügyi problémát és mellékhatást is okozhat, beleértve a merevedési zavarokat.   Miért fokozza a COVID-19 a merevedési zavar kockázatát?  Erre a válasz az endothel diszfunkció lehet.

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH): milyen ételek kerülendők, és melyek előnyösek?
Hírek
Jóindulatú prosztata hiperplázia

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH): milyen ételek kerülendők, és melyek előnyösek?

A BPH a leggyakoribb férfiaknál előforduló daganat. Neve is jelzi, hogy a férfi nemi mirigy, a prosztata jóindulatú daganata. A prosztata a húgyhólyag kijárata környékén található, ezért képes  megzavarni a normál vizeletürítést, illetve ha megnagyobbodik, további húgyhólyag- és vesekomplikációkat okozhat. A prosztata 30 éves kor körül kezd el megnőni, majd követi az 50-es szabályt: az 50 év feletti férfiak 50%-át érinti, de szerencsére csak 50%-uknál okoz gondot.