Testtömegindex és jóindulatú prosztatamegnagyobbodás: van-e köztük kapcsolat?
Jóindulatú prosztata hiperplázia

Testtömegindex és jóindulatú prosztatamegnagyobbodás: van-e köztük kapcsolat?

A testtömegindex (Body Mass Index - BMI) a testsúly és a testmagasság alapján számított mutatószám, amely jelzi, hogy valakinek a testömege egészséges arányban áll-e a testmagasságával. Az már közismert, hogy a BMI összefüggést mutat különböző biometriai paraméterekkel és az életmóddal, így az sem zárható ki, hogy különböző rendellenességeket is jelezhet. A BMI és az egészségi állapot közötti kapcsolatot már régóta vizsgálják a tudósok: a témában végzett különböző kutatásokból származó számos összefüggés közül az egyik legérdekesebb a prosztatával kimutatott korreláció. Több vizsgálat is utalt arra, hogy kapcsolat áll fenn a testtömegindex és a prosztata mérete között: a Prostate Cancer and Prostatic Disease című folyóiratban 2011-ben közzétett és 19, a témával foglalkozó tanulmányt vizsgáló metaanalízis kiemelte, hogy a magas testtömegindex növeli a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kockázatát. Az American Journal of Men's Health című folyóiratban 2019-ben megjelent tanulmány „szignifikáns lineáris összefüggést talált a BMI és a megnagyobbodott prosztataméret között a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban szenvedő betegeknél".

Az Arizonai Egyetem kutatócsoportja által az BMJ Urology folyóiratban 2021-ben publikált tanulmány tovább erősíti az összefüggést vizsgáló hipotézist, genetikai vonatkozású információkkal kiegészítve. A cikk szerzői „pozitív korrelációt figyeltek meg a BMI és a prosztata mérete között", és hogy a jelenség két, az elhízásban valószínűleg szerepet játszó gén, az alfa2-macroglobulin (A2M) és a transzformáló növekedési faktor béta-3 (TGFB3) expressziójához is köthető. A tanulmányok összességében tehát afelé mutatnak, hogy minél nagyobb a túlsúly, annál nagyobb a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kialakulásának kockázata.

Az Urology Times számára Joel T. Funk, a tanulmány egyik szerzője, hozzátette: „az eredmények érdekes betekintést nyújtanak a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kialakulási okainak és genetikai hátterének jobb megértéséhez.” Az összefüggés 278 olyan beteg elemzésével derült ki, akiket 2012 októbere és 2018 júniusa között jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta prosztataelzáródás miatt műtöttek. A szerzők hozzátették, hogy jelenleg a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére vonatkozó irányelvek a betegek gyógyszeres kezelését javasolják, és csak a betegség progressziója esetén ajánlják a műtétet. De az még mindig nem világos, hogy a betegség mely betegeknél és miért fejlődik tovább. A kutatás eredményei tehát egyrészt segítenek megérteni, hogy a testtömegindex és az elhízásra való esetleges genetikai hajlam milyen mértékű kockázatot jelent a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kialakulására, másrészt azonosítani, hogy mely betegeknél lehet hasznosabb a gyógyszeres kezelésnek, és kiknél ajánlott inkább a műtéti beavatkozás.

A további kutatásokra várva azonban nem szabad elfelejteni, hogy a helytelen életmód mind BMI-növekedést, mind jóindulatú prosztatamegnagyobbodást is okozhat, ezért különösen fontos odafigyelni a szokásokra -  rendszeres testmozgással, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülésével, valamint megfelelő és kiegyensúlyozott étrenddel mindkettő kockázata jelentősen csökken. Fontos, hogy körültekintő legyen, ne változtasson drasztikusan az étrendjén, hanem mindig forduljon orvoshoz vagy táplálkozási szakemberhez, aki szükség esetén megfelelő étrendet javasol Önnek.

HFTHQ 21-22
Irodalmi hivatkozások

Investigators identify positive correlation between BMI and prostate volume. Available online

Li BH, Deng T, Huang Q, et al. Body Mass Index and Risk of Prostate Volume, International Prostate Symptom Score, Maximum Urinary Flow Rate, and Post-Void Residual in Benign Prostatic Hyperplasia Patients. Am J Mens Health. 2019;13(4)

Batai K, Phung M, Bell R, et al. Correlation between body mass index and prostate volume in benign prostatic hyperplasia patients undergoing holmium enucleation of the prostate surgery. BMC Urol. 2021;21(1):88

Wang S, Mao Q, Lin Y, et al. Body mass index and risk of BPH: a meta-analysis. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2012;15(3):265-72

Ez is érdekelheti