Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH): milyen ételek kerülendők, és melyek előnyösek?
Jóindulatú prosztata hiperplázia

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH): milyen ételek kerülendők, és melyek előnyösek?

A BPH a leggyakoribb férfiaknál előforduló daganat. Neve is jelzi, hogy a férfi nemi mirigy, a prosztata jóindulatú daganata. A prosztata a húgyhólyag kijárata környékén található, ezért képes  megzavarni a normál vizeletürítést, illetve ha megnagyobbodik, további húgyhólyag- és vesekomplikációkat okozhat. A prosztata 30 éves kor körül kezd el megnőni, majd követi az 50-es szabályt: az 50 év feletti férfiak 50%-át érinti, de szerencsére csak 50%-uknál okoz gondot. A BPH jellemző tünetei közé tartozik a gyakori és sürgős vizelési inger akár éjszaka is, nehézség az egyenletes vizeletáram megindításában és fenntartásában, vagy a húgyhólyag kiürítésének képtelensége. Érdekes módon a prosztata mérete nem feltétlenül határozza meg a tünetek súlyosságát.

 

Szerepet játszik az étrend a BPH tüneteiben?

A legújabb kutatások kimutatták, hogy - a tablettáktól a minimálisan invazív sebészetig terjedő - különböző kezelési lehetőségek mellett étrendváltozással is pozitív terápiás hatás érhető el. A megfelelő étrend hatásosnak bizonyult a BPH kezelésében az enyhe tünetek kizárólagos kezeléseként vagy a szájon át szedhető gyógyszerek kiegészítőjeként. Bizonyos élelmiszercsoportok étrendbe iktatásával és más élelmiszerek elhagyásával a BPH esetén a prosztata mérete vagy működési zavara kedvezően befolyásolható.

 

Jótékony hatású ételek

A friss zöldségekben és gyümölcsökben található növényi fehérje jobb, mint az állati eredetű, mert kevesebb bennük a BPH kockázatát növelő telítetlen zsírsav. A különböző zöldségek és gyümölcsök természetes, BPH-ellen védő anyagokat tartalmaznak.

  • A bogyós gyümölcsök és a paradicsom olyan antioxidánsokban gazdagok, amelyek megvédik a szervezetet az anyagcsere mérgező melléktermékeivel szemben.
  • A káposztafélék családjába tartozó növények jelentős mennyiségű prosztatavédő anyagokat tartalmaznak.
  • A citrusfélék C-vitamin-tartalma segít megőrizni a prosztata egészségét.
  • A fokhagyma csökkenti a koleszterintermelést és a zsírsavszintézist, így akadályozza a BPH progresszióját.
  • A mandula, dió, pekándió és tökmag cinket tartalmaznak, amely gátolja a prosztata megnagyobbodását elősegítő enzimeket.
  • A Saw palmetto egy növényi kivonat, amely többféle mechanizmussal akadályozza a prosztata megnagyobbodását.

 

Kerülendő ételek

Más élelmiszerek viszont kedvezőtlen hatást válthatnak ki a prosztatára nézve. Emiatt a fogyasztásuk nem javasolt.

  • A vörös húshoz hasonlóan a tejtermékek, tehát a tej, a sajt és a vaj fogyasztásának mérséklése is segíthet a BPH tüneteinek enyhítésében.
  • A koffeintartalmú italok és a csokoládé fogyasztásának visszaszorítása csökkenti a vizelési gyakoriságot és segít a sürgető vizeletürítési inger enyhítésében.
  • Ugyanez vonatkozik a alkoholra, amely serkenti a vizeletkiválasztást.
  • Az alacsony nátriumtartalmú étrend, a sóalternatívákra való áttérés és a feldolgozott ételek elhagyása jót tehet a prosztatának és a szívnek is.

Összefoglalva: egyszerű étrend- és életmódbeli változtatások sok férfinak segíthetnek a BPH tüneteinek természetes úton történő enyhítésében. Az egészséges, kevés állati terméket, de sok friss zöldséget, gyümölcsöt és halat tartalmazó étrend megvédheti a prosztatát. Egészséges táplálkozással a prosztata egészsége is megvédhető.

 

Ahmed M. Ragheb, MD, PhD, FECSM

Assistant Professor di Urologia, Beni-Suef University, Cairo, Egitto

HFTHQ 21-20
ESSM
Content written by ESSM View all ESSM contents
Irodalmi hivatkozások

Foods to eat - 2018

Benign prostate hyperplasia and nutrition - K. Das, N. Buchholz - 2019

Ez is érdekelheti

A COVID-19 okozta egyik legnagyobb kihívás: a merevedési zavar
Hírek
Merevedési zavar

A COVID-19 okozta egyik legnagyobb kihívás: a merevedési zavar

Már majdnem két éve, hogy a világ a SARS-CoV-2 vírus terjedése miatt a koronavírus-járványtól szenved. A védőintézkedések, és köztük a védőoltások ellenére a fertőzöttek száma továbbra is magas. Bár a COVID-19 legkatasztrofálisabb következménye a halál, számos más egészségügyi problémát és mellékhatást is okozhat, beleértve a merevedési zavarokat.   Miért fokozza a COVID-19 a merevedési zavar kockázatát?  Erre a válasz az endothel diszfunkció lehet.

ESSM:
Hírek
Beszéljünk a szexről!

ESSM: "A szexuális egészséggel kapcsolatos témákról szóló magas színvonalú tájékoztatás nagyon fontos”

A European Society for Sexual Medicine (ESSM) (Európai Szexuális Medicina Társaság) a szexuális egészséggel foglalkozó multidiszciplináris pán-európai szervezet.