A párkapcsolatok idilli megjelenítése a közösségi médiában
Beszéljünk a szexről!

A párkapcsolatok idilli megjelenítése a közösségi médiában

Az interaktív technológia problémát okozhat a kapcsolati határok meghúzásánál, mert az exek/új potenciális partnerek, a csetszobák, a virtuális szex és a pornográfia folyamatosan elérhető. Akik túl sok időt töltenek a közösségimédia-oldalakon, féltékenységet, irigységet, gyanakvást, kémkedési vágyat és hűtlenséget ébreszthetnek a partnerükben.

Ezek a platformok azt a benyomást keltik, hogy sok megfelelő partner létezik, ami a meglévő párkapcsolathoz való összehasonlítást váltja ki. Azaz a közösségi médiában az ideális partnerről vagy kapcsolatról megjelenő  kép arra késztetheti a párkapcsolatban élőket, hogy irreális normákat internalizáljanak, ezáltal negatívan értékeljék a saját partnerüket vagy kapcsolatukat, ami gyengíti a kapcsolat iránti elkötelezettségüket.

Az alternatív partnerek gyakori észlelése egyre inkább egy alternatív partner keresésére ösztönözhet, ami a potenciális partnerekkel váltott látszólag ártalmatlan üzenetekkel kezdve könnyen vezethet flörtöléshez, érzelmi hűtlenséghez és akár virtuális szexhez vagy (szexuális) viszonyhoz. A párkapcsolatok idilli megjelenítése a közösségi médiában - tökéletes testű, tökéletes pár - testképzavarokhoz, párkapcsolati vagy szexuális bizonytalanságokhoz, végül akár szexuális problémákhoz is vezethet.

E negatív hatások elkerülése bonyolult, de célravezető lehet, ha a párok nyíltan megbeszélik a kérdést és a kapcsolat iránti elkötelezettségük változásának vizsgálatához rendszeresen szünetet tartanak a szükségtelen média fogyasztásában és az ezekhez vezető technológiák használatában.

Marieke Dewitte
Egyetemi adjunktus
Kísérleti egészségpszichológia tanszék, Klinikai pszichológiai tanszék, Pszichológiai és Idegtudományi Kar

HFTHQ 20-21
ESSM
Content written by ESSM View all ESSM contents
Irodalmi hivatkozások

Eli J. Finkel, EJ, Eastwick, PW, Karney, BR, Reis, HT, Sprecher, S. Online Dating: A Critical Analysis From the Perspective of Psychological Science. Psychological Science in the Public Interest 13, 3-66 (2012).

Hald, G.M. et al. Does viewing explain doing? Assessing the association between sexually explicit materials use and sexual behaviors in a large sample of Dutch adolescents and young adults. J. Sex. Med. 10, 2986-2995 (2013).

Vaterlaus, JM, Tulane, S. The Perceived Influence of Interactive Technology on Marital Relationships. Contemporary Family Therapy (2019) 41:247–257.

Ez is érdekelheti

Az okostelefonok és a közösségi média: Kapcsolatgyilkosok?
Hírek
Beszéljünk a szexről!

Az okostelefonok és a közösségi média: Kapcsolatgyilkosok?

Az interaktív technológiák (pl. az okostelefonok, az internet, a közösségi oldalak) a mindennapi élet szerves részévé váltak. A másokkal való állandó kapcsolattartás - e-mailen, közösségi oldalakon vagy azonnali üzenetek formájában - az új társadalmi norma, a többségünk folyamatosan e-maileket küld és néz útközben, illetve több közösségi platformot is beépített a mindennapjaiba. A  platformokon átívelő különböző alkalmazások fokozottan függővé tettek minket a mobileszközeinktől, és ezek a társadalmi életünkbe, valamint  a párkapcsolatainkba is behatolnak.

Az interaktív technológia pozitív hatásai a kapcsolatokra
Hírek
Beszéljünk a szexről!

Az interaktív technológia pozitív hatásai a kapcsolatokra

Az interaktív technológia használatáról és kapcsolatokra gyakorolt hatásairól (például okostelefonok, internet, közösségi oldalak) szóló viták jó részét implicit vagy explicit negatív hiedelmek alakítják. Bár fontos elismerni a lehetséges kockázatokat, kerülnünk kell azt az üzenetet, hogy a technológia csak káros a kapcsolatokra  és hangsúlyoznunk kell az interaktív technológia pozitív lehetőségeit a partnerünk iránti érzelmi kötelék elmélyítésére.

Van összefüggés az étrend és a merevedési zavar között?
Hírek
Merevedési zavar

Van összefüggés az étrend és a merevedési zavar között?

Definícióját tekintve a merevedési zavar az erekciónak a „kielégítő szexuális teljesítményhez" szükséges elérésére vagy fenntartására való képtelenség. A merevedési zavar oka lehet szervi és pszichogén eredetű vagy e kettő együttesen. Az esetek 80%-ban szervi eredetű, például érrendszeri, neurogén, hormonális vagy gyógyszer által kiváltott okok állnak a háttérben. Az erektilis diszfunkciók többsége manapság a pénisz artériás beáramlásának és vénás kiáramlásának rendellenességeire visszavezethető, vaszkulogén eredetű merevedési zavar.