A dohányzás öl (a libidót is)
Beszéljünk a szexről!

A dohányzás öl (a libidót is)

A dohányzás rákkeltő, károsítja az ereket, és növeli a légzőszervi és egyéb érrendszeri betegségek kialakulásának valószínűségét. De ez még nem minden: a dohányzás a szexuális egészség rovására megy - derül ki a Bjui International című folyóiratban 2022 februárjában közzétett tanulmányból, amelyet a Chicagói Egyetem Urológiai Tanszékének (és más kutatóintézeteknek) tudóscsapata készített, és amely a cigarettázás és a szexuális egészség romlása közötti összefüggés hipotézisét elemezte.

Ehhez a szerzők 6754, nemdohányzó, dohányzó és volt dohányos kategóriába sorolt, 50-75 éves férfi bevonásával a REDUCE (REduction by DUtasteride of prostate Cancer Events, egy 2003-től 2016-ig tartó vizsgálat adatbázisából gyűjtöttek információkat (ennek célja annak megértése volt, hogy miképpen lehet csökkenteni a prosztatarák előfordulását a veszélyeztetett betegeknél). Minden páciensnél elemezték a teljes tesztoszteronszintet és a szexuális funkciókat (különösen a szexuális aktivitás gyakoriságát, a libidó szintjét és a merevedési zavarok előfordulását).

Íme az elemzést követő eredmények: „A cigarettázók szexuális egészsége" - írják a tanulmány szerzői - „rosszabb mint a nemdohányzóké. A volt dohányosok merevedési funkciói és libidója átlagosan jobb, mint a dohányosoké. A dohányzásról való leszokás javíthatja a szexuális egészséget, és következésképpen a szexuális egészség általános felmérésének részét kell képeznie". De a fent említett tanulmány csak a jéghegy csúcsa: számos kutatás kimutatta már, hogy a dohányzás káros a szexuális egészségre.

Az American Heart Association szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságával és megelőzésével foglalkozó éves konferenciáján bemutatott tanulmány szerint például a naponta több mint 20 szál cigarettát elszívó férfiaknál 60%-kal nagyobb a merevedési zavar kockázata, mint a nemdohányzóknál.

Egy másik, kettős-vak vizsgálat kimutatta, hogy azok a nők, akik 40 perccel egy erotikus film megnézése előtt nikotint fogyasztottak, átlagosan 30%-kal kevésbé intenzív fiziológiai izgalmat éltek át, mert a dohányzás megváltoztatja a nemi hormonok (androgének és ösztrogének) koncentrációját.A dohányzásról való leszokás nemcsak az általános egészségi állapotot javítja, de a szexuális aktivitásra is hatással van, különösen a libidó, a teljesítmény és a kielégülés vonatkozásában. Ha az Ön nikotinfüggősége túl erős, és egyedül nem tud leszokni, kérje szakértő segítségét. Az egészsége és a partnere is meghálálja.

 

HFTHQ 22-01
Irodalmi hivatkozások

Mima, M., Huang, J.B., Andriole, G.L., Freedland, S.J., Ohlander, S.J. and Moreira, D.M. – The impact of smoking on sexual function – 2022

Jeanie Lerche Davis –  Smoking Can Lead to Erectile Dysfunction – 2003

Christopher B Harte, Cindy M Meston – The Inhibitory Effects of Nicotine on Physiological Sexual Arousal in Nonsmoking Women: Results from a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Trial – 2008

Ez is érdekelheti